Finn flyten

Tre øvelser for å gjenopprette væskenivået og få fart på sirkulasjonen

IMG_5898.jpg

Har du opplevd å føle deg stiv og støl når du har sittet lenge? Hender det at du føler deg trøtt og groggy, selv om du "ikke har gjort noen ting"? Det kan skyldes at avfallsstoffer har hopet seg opp i kroppen din. Visste du at bevisst trening og bindevevsmassasje kan ha en utrensende effekt?

Bindevevet, eller fascia i kroppen din består av omtrent tre fjerdedeler væske. Et balansert væskenivå er viktig for at bindevevet, som omslutter og vever seg gjennom alle deler av kroppen, skal kunne tilpasse seg og gi støtdemping i ledd, glid mellom musklene og plass mellom hver celle og hvert organ.

Når bindevevet ditt er i god form er du smidig og bevegelig, og holder deg samtidig oppreist og stabil. Bindevevet er ikke så ulikt en svamp; du kan klemme, vri og skvise en fuktig svamp, og den springer alltid tilbake til sin opprinnelige form. Så lenge svampen er fuktig er den fleksibel og elastisk og kan tilpasse seg i de fleste situasjoner. På samme måte er bindevevet spenstig og tilpasningsdyktig nå det er hydrert, men når det tørker ut blir det stivere og mindre bevegelig. 

Med alderen - og særlig når vi sitter mye stille - produserer kroppen mindre hyaluronsyre; en viktig komponent i fascien som binder til seg vann. I løpet av en helt vanlig dag kan repeterende bevegelser og stillinger skape kompresjon, drag og friksjon i bindevevet, som gjør at det blir dehydrert og begynner å ligne på den tørre, stive svampen. Med mindre væske og flyt i bindevevet ligger forholdene til rette for større belastning på muskler, og kompresjon i ledd. Ikke nok med det; dårlig sirkulasjon kan gjøre at bindevevet begynner å hefte seg fast og hindre fri bevegelse mellom musklene. Der det ikke er bevegelse blir slaggstoffer sittende fast. Derfor kan bevisst trening og bindevevsmassasje ha en detox-effekt.

Så hva kan vi gjøre for å finne igjen flyten og holde bindevevet i topp form? Prøv disse tipsene for å øke sirkulasjonen i hele kroppen, og bevegeligheten i områder som ofte lider under en sittende kontortilværelse de fleste av oss kjenner igjen. Når du gjenoppretter væskenivået forbedrer du kroppens kommunikasjonsevne, stabilitet og mobilitet. Samtidig påvirker du immunforsvaret, cellulitter, detox, cellefornyelse og mer!     

Drikk vann! Drikk vann jevnt gjennom dagen, slik at kroppen har friskt påfyll etterhvert som sirkulasjonen bedres, slik at gammelt slagg skylles ut. Out with the old, in with the new!

Beveg deg ofte! Det handler ikke bare om å drikke mer vann, men å få væsken til å bevege seg i kroppen. Reis deg ofte og beveg på deg i løpet av arbeidsdagen. Sett på en alarm (for eksempel denne) som kan minne deg på å reise deg et par ganger i timen. Gå bort og hent deg et nytt glass vann, strekk litt på deg, se ut av vinduet.

Tren yoga eller pilates! De rolige og bevisste bevegelsene vi gjør i en yoga- eller pilatestime kan begynne å «smelte» sammenbindingene i bindevevet så du føler deg mykere og smidigere. Når du løser opp bindinger i fascien forbedrer du væsketilførselen og sirkulasjonen. Gammelt slagg løsner og kan fraktes vekk. Det er det som om du feier vekk støv og spindelvev mellom musklene.

Myofascial Release! For å få i gang flyten i mer gjenstridige områder kan det være nyttig med en kombinasjon av bevegelse og mekanisk stimulering av bindevevet. Myofascial release er en samlebetegnelse for teknikker som har som mål å frigjøre bindinger i bindevevet (fascia) og musklene (myo-). Det utføres aller mest presist og effektivt av en behandler med kunnskap om bindevev, men mye kan du faktisk gjøre selv med enkle teknikker, for eksempel med massasjeballer eller en rull. Oppbevar et par tennisballer i kontorskuffen, så er du alltid klar for litt terapi når det trengs i løpet av arbeidsdagen.

Prøv disse tre øvelsene for økt flyt:

 

1) Bryst - Stram brystmuskulatur kan påvirke evnen til å puste dypt. Overfladisk pust høyner stressnivået i kroppen, og gir mindre oksygen til blodet som skal frakte avfall ut.

Gjør dette: Finn en vegg, eller aller helst en stødig bokhylle du kan skyve skulderen mot mens hodet er fritt. Plasser en ball mellom deg selv og veggen, i den lille "gropen" nedenfor kravebenet og ut mot skulderen. Legg litt vekt mot ballen og trykk rolig inn mot området. Let deg frem etter punkter som føles ekstra ømme og opphold deg der litt. Beveg armen opp og ned langs veggen, rull med skulderen, eller bare hold. Gjenta 2-4 ganger på ulike steder. Blod- og nerveforsyningen ut til armen og hånda passerer rett under disse musklene, så det er ikke uvanlig å kjenne prikking og stråling ut i armen når man jobber i området. Kjenner du noe til dette kan du flytte ballen litt til følelsen gir seg.

2) Bakside skulder - Når musklene på brystet og forsiden av skuldrene forkortes blir det vanskeligere å rette seg opp i ryggen. De stakkars musklene på baksiden må jobbe hardere, og mange kjenner sikkert den slitne følelsen bakpå skuldrene og mellom skulderbladene. Det er ikke bare korte muskler som blir spente og stramme. Muskler kan også «låse seg» i forlenget stilling. En omgang med tennisballene kan gjøre underverker for slitne og spente muskler her.                                                                                         

Gjør dette: Finn skulderbladet ditt. Plasser en ball mellom veggen og skulderbladet og len deg mot ballen med så mye trykk som du er komfortabel med. Med små bevegelser, let deg frem til ømme punkter. Når du finner et punkt kan du stoppe og holde trykket her til følelsen blir mindre intens. Beveg gjerne på armen og skulderen. Flytt ballen videre til du finner et nytt punkt å jobbe med.  Gjenta 2-4 ganger.

3) Baksiden av lårene. Mange timer sittende i en stol hver dag gjør neppe underverker for baksiden av lårene. Store deler av dagen blir de klemt flate under oss som sitter mye på jobb.

Gjør dette: (i kontorstolen mens du jobber!) Bruk gjerne to baller bundet sammen i en strømpe. Plasser ballen(e) under det ene låret, start øverst oppe og jobb deg nedover. La benet synke ned over ballen(e) en liten stund først, før du begynner å bevege på benet. Sving leggen fra side til side med bøyd kne, strekk og bøy kneet osv. Finner du områder som er ekstra ømme vil du kanskje bruke litt ekstra tid der. Gjenta flere steder nedover baksiden av låret, til du nærmer deg kneet. Gi det andre benet samme behandling.

Reis deg og hent et glass vann.

Gry Bech-Hanssen